- Vermogensbeheerder VanEck brengt dinsdag beleggingsproducten die blootstelling geven aan vijf altcoins naar de Duitse Xetra-beurs.
- Het gaat om zogenoemde ETN’s van Terra, FTX Token, Algorand, Avalanche en Polygon. Die laatste twee waren al op de Zwitserse Six Swiss Exchange te vinden.
- Business Insider bespreekt waar je nou precies in belegt, wat het oplevert en wat de kosten zijn.
- Lees ook: Beleggen in bitcoin en ethereum zonder zelf de munten te kopen: dit zijn de kansen en risico’s van de crypto-ETN’s van VanEck
Vermogensbeheerder VanEck brengt dinsdag beleggingsproducten die blootstelling bieden aan vijf altcoins naar de Duitse Xetra-beurs in Frankfurt. Het gaat om Terra, FTX Token, Algorand, Avalanche en Polygon. Die laatste twee waren al op de Zwitserse Six Swiss Exchange te vinden.
Met de introductie van de zogenoemde Exchange Traded Notes (ETN) wordt het indirect beleggen in altcoins via de reguliere beurs verder uitgebreid.
Anders gezegd: je kunt in de betreffende crypto’s beleggen via een gewone beleggingsrekening, zonder de munten daarvoor zelf te hoeven kopen op een cryptobeurs.
VanEck introduceerde afgelopen jaar al ETN’s die gekoppeld zijn aan de bitcoin en ether op de Amsterdamse beurs.
Ook dit keer maakt VanEck weer gebruik van de Exchange Traded Note. Dat is een beleggingsproduct dat wordt uitgegeven als een schuldbewijs; een beetje vergelijkbaar met een obligatielening.
Net als bij een ETF volgt de note de waarde-ontwikkeling van een belegging. In dit geval gaat het dus om een van de altcoins.
De ETN’s van VanEck worden volledig gedekt met aankopen van deze cryptomunten. Dit betekent dat VanEck met het geld dat je in de ETN steekt ook daadwerkelijk de altcoins koopt (fysieke replicatie). De munten worden vervolgens ondergebracht bij een bewaarder: Bank Frick in Liechtenstein.
Waar beleg je in?
Je kunt dus kiezen uit vijf smaken altcoins:
- de VanEck Terra ETN (ISIN-code DE000A3GWND0), die belegt in Terra
- de VanEck FTX Token ETN (ISIN-code DE000A3GWNC2), die belegt in FTX Token
- de VanEck Algorand ETN (ISIN-code DE000A3GWNE8), die belegt in Algorand
- de VanEck Avalanche ETN (ISIN-code DE000A3GV1T7), die belegt in Avalanche
- de VanEck Polygon ETN (ISIN-code DE000A3GV1U5), die belegt in Polygon
De notes volgen niet de koersontwikkeling van de altcoins op specifieke cryptobeurzen, maar de waardeontwikkeling van MVIS CryptoCompare-indices. Om een voorbeeld te geven: de Terra ETN volgt de MVIS CryptoCompare Terra VWAP Close Index. Voor de andere altcoins hoef je in die formule enkel de betreffende crypto in te vullen.
Dit zijn marktgewogen indices die de waardering van de onderliggende cryptomunten op verschillende handelsfora combineren. VanEck heeft hiervoor gekozen, omdat dit in haar ogen de beste weerspiegeling van de marktprijs oplevert, aangezien de koersen van cryptomunten kunnen variëren per cryptobeurs.
Wat levert het op?
Met een belegging in een ETN kun je profiteren van een mogelijke koersstijging van een van de altcoins. Maar wie in crypto's belegt, weet dat ze extreem beweeglijk kunnen zijn. Zware tussentijdse koersdalingen, zoals die sinds de pieken in november vorig jaar, treden dan ook regelmatig op.
Kijken we naar historische prestaties, dan zien we het volgende, op basis van de gegevens van de site Coinmarketcap, die verschillende beurzen in de gaten houdt.
Behalve een mogelijk rendement levert een belegging in ETN’s gebruiksgemak op. Je kunt ze kopen en verkopen via een gewone beleggingsrekening en hoeft dus geen cryptowallet aan te maken om zaken te doen via een cryptobeurs.
Wat kost het?
Omdat de kosten een deel van je beleggingswinst afsnoepen, is het verstandig om hier goed op te letten.
Een veel gebruikte maatstaf hiervoor is de total expense ratio (TER). Dit zijn de kosten die het fonds jaarlijks inhoudt voor geleverde diensten, zoals de aankoop en opslag van de munten en marketingkosten.
De TER van deze vijf altcoinfondsen van Van Eck bedraagt 1,5 procent per jaar. Dat is voor een indexbelegging aan de pittige kant, maar gelet op de forse koersuitslagen van cryptomunten, hebben de kosten minder impact op je rendement dan koersfluctuaties.